Moussa Camara neergeschoten

Juntaleider Guinee overleeft aanslag
De standaard Online

Kapitein Moussa Dadis Camara, de leider van de militaire regering van Guinee, is donderdag beschoten door leden van zijn eigen garde. De juntalieider heeft de aanslag overleefd, zeggen meerdere bronnen.
Het schieten begon donderdagavond tijdens een bezoek van Camara aan een kazerne. Hij raakte slechts licht gewond, aldus een woordvoerder van de regering op de staatstelevisie.

De president zou zijn beschoten door de commandant van de presidentiële garde, Abubakar ’Toumba’ Diakite, en enkele van diens volgelingen. Minister van informatie Idrissa Cherif verklaarde dat Toumba met zijn mannen is gevlucht en dat er in het hele land op hen wordt gejaagd. Terwijl hij sprak, waren op de achtergrond helikopters en sporadisch schoten te horen. De situatie in het land was ’onder controle’, zei hij.

Camara kwam elf maanden geleden door een staatsgreep aan de macht. Het incident toont aan dat er diepe verdeeldheid heerst onder de militairen. Camara beloofde aanvankelijk snel verkiezingen te organiseren om de macht af te staan, maar zinspeelde er later op dat hij zich voor het presidentschap kandidaat zou stellen.

Bloedbad in stadion

De plannen van Camara leidden tot een grote protestbijeenkomst op 28 september in het nationale stadion in de hoofdstad Conakry. De presidentiële garde onder bevel van Toumba opende het vuur op de vreedzame demonstranten. Er vielen minstens 157 doden en tientallen vrouwen werden door militairen ontvoerd en verkracht.

Een missie van de Verenigde Naties heeft een onderzoek ingesteld naar de gebeurtenissen. De onderzoekers stonden op het punt Conakry juist vrijdag te verlaten.

Tot dusver is geen enkele militair voor het geweld in en rond het stadion opgepakt of aangeklaagd. Volgens waarnemers heeft Camara, die tijdens het bloedbad in het stadion niet aanwezig was, niet de macht om Toumba aan te pakken. Bronnen binnen het leger zeggen dat de leden van de junta allemaal over privélegertjes beschikken.

Geen opmerkingen: