Dood van president Lansana Conte - Militaire coup



De president van Guinée, Lansana Conte, is gisterenavond in Conakry overleden. Na een militaire staatsgreep in 1984, regeerde hij het land met ijzeren hand. Precies 50 jaar na de onafhankelijkheid van Guinée staat het land dus opnieuw voor onzekere tijden. Vanmorgen kregen we berichten dat een 100-tal militairen een staatsgreep hebben gepleegd onder bevel van een jonge kapitein Moussa Camara. Deze laatste legde al een verklaring af op de nationale staatsomroep RTG. Hierbij verantwoorde hij zijn interventie als volgt :

" La Guinée a fêté le cinquantenaire de son indépendance le 2 octobre avec un classement dans la catégorie des pays les plus pauvres de la planète. Avec les immenses ressources naturelles dont elle est dotée, la Guinée aurait pu être beaucoup plus prospère, mais l'histoire et les hommes en ont décidé autrement. Les détournements de deniers publics, la corruption généralisée, l'impunité érigée en méthode de gouvernement, l'anarchie dans l'appareil de l'Etat ont fini par plonger notre pays dans une situation économique catastrophique, particulièrement dramatique pour la grande majorité des Guinéens.

Les membres de l'actuel gouvernement sont en grande partie responsables de ces crises sociales et économique sans précédent, de même les institutions républicaines ont brillé par leur incapacité à s'impliquer dans la résolution de cette crise ».


11u50 : Volgens een laatste persbericht van Guineenews zouden de putchisten (verzameld onder de naam CNDD (Comité national pour la démocratie et le développement) alle parlementsleden en hogere officieren van het leger aangemaand hebben om zich te verzamelen in het legerkwartier Alpha Yaya in Conakry teneinde hun veiligheid te kunnen verzekeren. Er is tot nu toe nog geen sprake van geweld.
13u00 : In twee nieuwe persberichten roept het CNDD de bevolking over het hele land op tot kalmte. Om plunderingen te voorkomen heerst er een samenscholingsverbod. Verder belooft het CNDD alle internationale akkoorden te respecteren.
18u00 : De toestand wordt met de minuut onduidelijker. Het lijkt er in alle geval op dat een "normale" grondwettelijke overgangsregeling naar nieuwe verkiezingen veraf is. Binnen het leger lijkt er een spanning te ontstaan tussen de loyalisten (zij die de grondwettelijke overgangsperiode willen respecteren) en de putchisten (zij die willen komaf maken met het "ancien régime"). Voor het eerst is er ook sprake van geweerschoten in de legerkampen van de hoofdstad.

Geen opmerkingen: