Wie is Moussa Dadis Camara ?


Guinée heeft dus een nieuwe president. Volgens onze eerste telefonische contacten lijkt ook de bevolking deze jonge officier het volle vertrouwen te geven. Wie is deze "new kid in town" ?

Eerste opvallend feit is dat het om een "Forrestier" gaat, iemand uit de oostelijke regionen die gekenmerkt worden door een evenaarsklimaat. Hij werd geboren in Kouré vlakbij de grensstad Lola. Deze regio wordt gekenmerkt door een heel eigen cultuur, sterk verschilend van de grotere ethnische groepen van de rest van het land.

Tweede opvallend feit is dat het om een goed geschoold iemand gaat. Na zijn secundaire school volgde hij vanaf 1986 universitaire studies in Conakry waar hij een master haalde in Economie en Financiën. Van 1990 tot 2004 engageerde hij zich in het leger waar hij uiteindelijk benoemd werd tot "chef section carburant". Van 2004 tot 2006 kreeg hij een extra opleiding management in Duitsland.

Derde opvallend feit is dat Moussa Camara de eerste christelijke president van Guinée is, toch niet echt evident in een land waar 95% moslims leven. Verder is hij getrouwd en heeft kinderen. Hij spreekt vlot verschillende talen waaronder Frans en Duits, Soesoe, Malinké en zijn moedertaal het Kpèlè.
Vandaag ontmoette Camara al verschillende hoogwaardigheidsbekleders uit de verschillende sectoren van het land. Tijdens dit "charme-offensief" klonk er in alle geval harde taal aan het adres van eventuele corrupte zakenlui die via miljardencontracten hun eigen zakken proberen te vullen met de rijkdommen van Guinée. Meer dan een derde van de wereldvoorraad bauxiet bevindt zich in Guinese bodem, verder is het land rijk aan allerlei ertsen zoals goud, diamant, ijzer, koper en uranium. Het zou misschien wel eens kunnen dat de echte revolutie nog moet beginnen...

Geen opmerkingen: